Waarvoor staat IGP?

 

IGP (voorheen IPO) is de afkorting voor ‘Internationale Gebrauchshunde Prüfung’, en is een hondensport die bestaat uit 3 disciplines: speuren (A), appèl (B) en verdediging (C).

Er zijn vier IGP programma’s waarvan het eerste een voorbereidende rol heeft.
Deze programma’s zijn: (van laag naar hoog):
IGP-V (voorbereidend programma)
IGP.-1 (eerste niveau)
IGP.-2 (tweede niveau)
IGP.-3 (hoogste niveau)

Vooraleer je aan IGP mag deelnemen, moet je een BH-test met goed gevolg doorstaan en, via een schriftelijk examen, een begeleiderskaart behaald hebben. Voor de hond dient op voorhand een werkboekje (oranje) aangevraagd te worden.

BH staat voor BegleitHund. Hierbij wordt de hond zijn wezen of temperament beoordeeld door middel van een gehoorzaamheidsproef en een verkeerszekere test. 

Indien geslaagd, kan je deelnemen aan IGP-wedstrijden. Na elk niveau kan je een examen afleggen bij een officiële keurmeester die zal oordelen of je hond klaar is om zijn volgende de stap in het programma te zetten.
Eens die examens achter de rug, kan je je gaan meten met collega africhters in lokale, regionale en provinciale wedstrijden en voor wie de smaak goed te pakken heeft ook op nationale en internationale wedstrijden.

 

De disciplines binnen IGP:


A. Speuren

Bij het speuren leer je de hond met de neus dicht bij de grond, een spoor uit te werken en voorwerpen die erop neergelegd werden te verwijzen of te apporteren.
Het spoor verschilt in lengte, aantal hoeken, aantal voorwerpen, ligtijd en spoorlegger naargelang de klasse die je traint. Je kan ook kiezen voor een nog moeilijker en uitgebreider programma en trainen voor Speurhond I, II en SpH FCI. Hierbij zal een spoor minimaal drie uur liggen.

 

 

 

 


B. Appèl

Het appèl of de gehoorzaamheid bestaat uit een aantal vaste oefeningen zoals vrij volgen, zit uit beweging, afleggen met voorroepen, staan uit normale pas of looppas, apporteren over de grond/haag/klimschutting, vooruitsturen en afliggen met afleiding. De hond wordt ook getest op schotvastheid, en mag hierbij niet op knallen reageren

 

 

 

 

 


C. Verdediging

De laatste discipline, de verdediging of ook pakwerk genoemd, wordt getraind met een pakwerker. Hierbij wordt de hond getest op moed, drift en doorzetting en het
spreekt voor zich dat een goede gehoorzaamheid nodig is. Er wordt gewerkt vanuit buitdrift, de hond wordt geleerd op een jute mouw te bijten.
De hond zal op aanwijzing van zijn begeleider de pakwerker opzoeken (revieren), aanblaffen en bewaken, verdedigen wanneer de pakwerker een overval uitvoert,
het transporteren van de pakwerker onder bewaking enz. Hiervoor worden termen zoals vluchtverhindering, stellen, rugtransport, zijtransport … gebruikt.

 

 

Voor het volledige reglement klikt u hier