Voeding en beweging van de jonge Cane Corso

 

 

De groei


De botstructuren van een pup bevatten groeiplaten die tijdens de groei volledig moeten sluiten zodat de hond op volwassen leeftijd een correcte bouw kent. Het eerste jaar is cruciaal in het leven van een opgroeiende pup. De socialisatieperiode is intensief en iedereen wil met de pup spelen, het is echter erg belangrijk dat deze beweging gedoseerd wordt zodat we de botstructuren niet overbelasten of beschadigen. Dit geldt zeker voor pups van grote rassen zoals de Cane Corso, zij lopen immers meer risico op het ontwikkelen van heup-, elleboog- of schouderdysplasie (HD/ED/SD). Deze ontwikkelingsstoornissen zijn deels erfelijk bepaald maar worden ook sterk beïnvloed door externe factoren zoals voeding en beweging.

Pups van grote rassen zien er vaak sterk en robuust uit, maar toch moeten we er erg voorzichtig en verstandig mee omspringen. Vóór het sluiten van die groeiplaten is het dan ook aangeraden om intensieve lichaamsbeweging te vermijden. Dit wil echter niet zeggen dat we onze pup een ganse dag moeten opsluiten in een kennel of een bench: het is immers erg belangrijk dat de pup goed bespierd is. Deze bespiering ondersteunt en beschermt het kwetsbare skelet. De spieren vormen een soort schokdemper rond het gewricht en zorgen voor meer stabiliteit, zo kan de belasting beter opgevangen worden. Bovendien leren de pups door te bewegen hun bewegingen ook te coördineren en kracht, snelheid en richting te timen en te beheersen. Zonder de juiste (hoeveelheid) beweging ontwikkelen spieren, gewrichten en botten absoluut niet goed, beweging is dus een must tijdens de groei van uw pup.

 

Maar wat is nu de juiste (hoeveelheid) beweging?


De gulden middenweg tussen overbelasting en rust. Bij overbelasting treden gemakkelijk blessures op, zeker bij te snel groeiende honden. Bij te weinig belasting ontwikkelen bot, gewrichtskraakbeen, gewrichtsbanden, pezen en spieren zich niet goed. Een skelet van slechte kwaliteit is al heel snel blessure gevoelig. De hoeveelheid en soort beweging moeten individueel worden afgestemd. Vooral bij de grote rassen is het geen overbodige luxe dat de eigenaar zich tijdens de groeiperiode laat begeleiden door een ervaren persoon, veel eigenaren zien eenvoudigweg niet dat hun hond onzuivere gangen en standen heeft. Om onze pup goed bespierd te houden en niet zwaar te belasten raden wij aan om een wandelschema te volgen:


We starten op de leeftijd van 8 weken met maximum 10 minuten wandelen, dus 5 minuten heen en 5 minuten terug, dit zo’n drie keer per dag. Dit mag langzaam opgevoerd worden (per maand komen er 5 minuten bij) volgens onderstaand schema:

  • 2 maanden: 10 minuten
  • 3 maanden: 15 minuten
  • 4 maanden: 20 minuten
  • 5 maanden: 25 min
  • 6 maanden: 30 minuten


Bij voorkeur gaan we één van de drie wandelingen uitbouwen terwijl we de andere twee korter houden. Een pup heeft veel rust nodig om goed te groeien. Als hij teveel energie verbruikt met lopen, rennen en spelen, blijft er weinig over… Verder gaan we zoveel mogelijk gecontroleerd bewegen:

  • Geen gekke sprongen, niet in of uit de kofferbak springen
  • Geen wilde spelletjes met de bal of frisbee, liever zoekspelletjes (zoals het verstoppen van de bal)
  • Voorzichtig zijn met spelen met andere honden: enkel met mate en onder toezicht!
  • De beweging wordt bij voorkeur gegeven op een stabiele, gelijke ondergrond straat, voetpad), vermijd zachte, ongelijke ondergronden aangezien die heel belastend zijn voor de gewrichten: geen regelmatige strandwandelingen voor de leeftijd van één jaar
  • Een variatie aan ‘spelletjes’: zoekspelletjes, gehoorzaamheidstraining, kennismaken met allerhande toestellen, zonder in de hoogte te gaan werken (lage obstakels)
  • Zwemmen

 

Erfelijkheid vs externe factoren

Heup-, elleboog- en schouderdysplasie zijn voor ongeveer 30% erfelijk bepaalde afwijkingen. Niet alle pups van ouders met HD, ED of SD krijgen echter de aandoening en het vrij zijn van ouderdieren is géén volledige garantie dat de jonge hond klachtenvrij blijft. Naast de erfelijke aanleg hebben voeding en beweging ook een grote invloed op het ontwikkelen van HD, ED en SD. Overmatige belasting door bv overgewicht, een teveel aan ongecontroleerde lichaamsbeweging, traplopen en springen op jonge leeftijd en een te snelle groei kunnen een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van de gewrichten. Voedingssupplementen en voeding kunnen de HD/ED/SD vorming positief maar ook negatief beïnvloeden. Een hond die geen erfelijke aanleg heeft, kan bijvoorbeeld wel een misvormde heup krijgen door externe factoren zoals verkeerde voeding, verkeerde beweging of overgewicht. Een hond die wel erfelijke aanleg heeft, kan ook weer positief door externe factoren worden beïnvloed (zoals voedingssupplementen) waardoor minder misvorming zal ontstaan.

 

Voedingssupplementen

Wanneer u ervoor kiest een voedingssupplement aan uw jonge Cane Corso te geven, kies dan voor eentje dat volgende ingrediënten bevat:

  • Glucosaminesulfaat: Stimuleert de vorming van nieuw en beter kraakbeen, helpt het gewricht ‘gesmeerd’ te houden.
  • Chondroïtinesulfaat: Een kant en klare bouwstof voor het kraakbeen. Ondersteunt de stevigheid van het kraakbeen en verhoogt de elasticiteit van de gewrichten.
  • MSM (metylsulfonylmethaan): Een natuurlijke zwavel voor een ongeremde gewrichtsfunctie, helpt de elasticiteit van het kraakbeen verzorgen. Versterkt de lichaamsproteïnen.
  • Vit C: Belangrijk bij de vorming van nieuw kraakbeen.
  • Kurkuma: Bevat krachtige antioxidatieve fytonutriënten voor het behoud van soepele gewrichten en kraakbeen.
  • Zink & Vit E: Zijn beiden antioxidanten voor het behoud van jeugdige gewrichten. Zink is een mineraal dat ook belangrijk is voor de synthese van eiwit.

 

Voeding

Tijdens de groei van de hond verdient zijn voeding extra aandacht, in deze periode wordt immers de basis gelegd voor de rest van zijn leven, Voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van orthopedische problemen waaronder HD, ED en SD. Zoals eerder al werd aangehaald kunnen er bij het ontwikkelen van orthopedische problemen meerdere factoren meespelen, het spreekt voor zich dat we niet alles met alleen voeding kunnen voorkomen en dat het dus toch kan gebeuren dat een hond orthopedische problemen krijgt ondanks goede voeding.

 


Waar moet een goede puppyvoeding aan voldoen?

Of u nu vers of brokken voert, eiwit is belangrijk tijdens de groei van de pup. Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor veel processen in het lichaam. Ze zijn te beschouwen als een soort van kralensnoer, opgebouwd uit verschillende aminozuren (de kralen). De hoeveelheid en de soort aminozuren bepalen de eigenschappen en kracht van het eiwit. Eiwitten dragen samen met gerichte beweging bij aan een gezond spierstelsel wat zorgt voor de stabilisering van het skelet. Een goede bespiering is van zeer groot belang bij aandoeningen zoals heupdysplasie. Zeker tijdens de groei is voldoende eiwit dus erg belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat een hoog eiwitgehalte geen schadelijke invloed heeft op de groei. Zoals vermeld is het juist gunstig voor de spieropbouw. Tekorten daarentegen kunnen leiden tot bloedarmoede, een lagere weerstand, verlies van spierweefsel, enz… Omdat bij groeiproblemen ook erfelijke aanleg een grote rol kan spelen, kan een pup ondanks alle goede zorgen toch groeiproblemen krijgen. Vraag uw dierenarts hierbij om advies.

Geef aangepaste voeding zolang de hond hoogtegroei vertoont. Met aangepaste voeding bedoelen we voeding met een hoger percentage eiwitten en vetten dan de voeding voor volwassen honden. Wanneer u vers voert dient u hierbij dus rekening te houden bij het samenstellen van het menu voor uw hond, bij brokken kiest u best voor een puppy- of juniorvoeding. Houdt er ook rekening mee dat het percentage alleen niets zegt, er zit namelijk nogal wat kwaliteitsverschil in de diverse soorten voeding, met andere woorden: ook de eiwitbron is belangrijk. Prijsverschillen zijn niet altijd onterecht, maar voor u zich laat verleiden door grote reclamecampagnes (die u als klant uiteraard meebetaalt) analyseert u best ook de samenstelling van het voer. Kies voor een voeding waarvan vlees het eerste bestanddeel is (waarbij kip minder gewenst is) en dat zo weinig mogelijk (of geen) granen bevat.

Laat een pup in geen geval zoveel eten als hij wil: dit kan leiden tot een te snelle groei en overgewicht en zorgt vervolgens voor een te grote druk op zijn onvolgroeide gewrichten, hetgeen weer kan leiden tot ontwikkelingsproblemen van het skelet. De volwassen grootte van een hond is uitsluitend erfelijk bepaald, de hoeveelheid voeding heeft hierop geen enkele invloed. Een Cane Corso groeit gedurende de eerste 8 – 12 maanden van zijn leven vooral in de hoogte, waarna de hond meer volume (massa) in zijn lichaam krijgt. Een teveel aan voeding zal uw jonge Cane Corso deze massa niet geven, het maakt hem enkel dikker en vergroot de kans op skeletproblemen.

Belangrijk bij pups, zeker bij grote rassen zoals de Cane Corso, is dat ze schraal opgroeien. De achterste ribben moeten gemakkelijk te voelen zijn door de vacht, of zichtbaar zijn bij een kortharige hond. Let dus op het voedingsschema, maar kijk ook naar de voedingsbehoefte van uw pup!

Mocht u twijfelen aan de gezondheid van uw pup, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.