De aanschaf

 


Indien u op deze website terechtgekomen bent, bent u mogelijk de trotse bezitter van één of meerdere Cane Corso’s of overweegt u de aanschaf van een hond van dit schitterende ras. Indien het antwoord op de laatste vraag ja is, raden wij u aan deze pagina met de nodige aandacht te lezen.

Net zoals vele andere rassen is de Cane Corso niet voor iedereen geschikt. Wanneer u voor een bepaald ras kiest, doet u dat niet alleen op basis van uiterlijk, maar ook op basis van karakter. Vergeet even het beeld van de hond die uw hart sneller laat slaan, en verdiep u uitgebreid in ‘wie en wat’ hij precies is.
Indien uit uw speurtocht blijkt dat de Cane Corso wat betreft karakter niet bij u past, dan is er vast een ras uit de inmiddels meer dan 350(!) erkende hondenrassen dat dat wel doet.

Het is van groot belang hier achter te komen VOOR u overgaat tot de aanschaf.
Het extreem hoge aantal Cane Corso’s dat ter herplaatsing aangeboden wordt, leert ons dat dat helaas niet altijd het geval is. En u raadt het al: de enige die te lijden heeft onder een dergelijk onderdoordachte aankoop… is de Cane Corso.

 

16 weken (1)

 

 

In het huidige tijdperk zijn internet en social media niet meer weg te denken. De zoektocht naar de pup van uw dromen gebeurt dan ook meestal langs deze weg, en daar is niets mis mee.

Echter: laat u niet verblinden door wat er op de website van een fokker geschreven staat, er is namelijk geen controle op de waarheidsgetrouwheid hiervan.

Wordt u aangetrokken door de woorden en de foto’s die u op een website/pagina ziet, neem dan de tijd om de fokker erachter te leren kennen en oordeel zelf of hij over de kennis/ervaring beschikt en al het mogelijke doet om rastypische en gezonde pups te fokken.
Het is namelijk geen kunst om teksten te kopiëren en plakken, een persoonlijke kennismaking daarentegen zal u veel meer duidelijkheid geven.

 

 

 

 

De aankoopprijs

Weet dat de aankoopprijs slechts een onderdeel is van de kostprijs van een hond. Een paar honderd euro gespaard op de aankoopprijs, kan snel verloren gaan aan dierenartskosten of gedragsdeskundigen.

Een fokker die tot doel heeft bij te dragen aan de verbetering van een ras hecht waarde aan zowel de gezondheid, het karakter als de rastypischheid en zal kosten noch moeite sparen om tot de best mogelijke selectie van ouderdieren te komen. Dat uit zich in een aankoopprijs die aanzienlijk hoger is dan die voor een pup zonder stamboom, of een pup gefokt door de particulier die graag een nestje wil van zijn eigen ‘lieve en leuke’ honden, al dan niet met stamboom.

 

 

 

De Cane Corso is slachtoffer van zijn eigen populariteit

 

… hij fascineert een groot publiek, en dat brengt helaas met zich mee dat vele puppy’s op onverantwoorde wijze en slechts voor commerciële doeleinden gefokt worden.

Dat de Cane Corso in meerdere vachtkleuren voorkomt heeft er toe geleid dat vele fokkers zich richten op het fokken van de kleur waarnaar de vraag het grootst is: bij de Cane Corso is dat blauw (grijs) en formentino (lichtbeige). Deze praktijk beperkt zich niet tot de broodfokkers, maar komt ook veelvuldig voor bij stamboomfokkers en bij particulieren die éénmalig een nest fokken zonder enige kennis of ervaring.


! U dient de alarmbellen te horen rinkelen, wanneer een fokker een verschillende prijs hanteert naar gelang de vachtkleur van zijn beschikbare pups !

De fokker op zijn beurt, dient gealarmeerd te raken bij het ontvangen van een mailtje dat slechts bestaat uit de vraag of hij ‘blauwe’ of ‘formentino’ pups beschikbaar heeft…
Helaas gaat het er in de praktijk veelal anders aan toe: vele fokkers spelen, zoals u eerder kon lezen, maar al te graag in op de vraag naar een bepaalde kleur.

 

Een fokker die de reputatie heeft gezonde en rastypische Cane Corso’s te fokken zal geen moeite hebben om een geschikte thuis te vinden voor de door hem gefokte pups, zonder dat hij daarvoor een bepaalde kleur moet fokken. Een fokker die selecteert op kleur, louter om zijn pups makkelijk te verkopen, hecht minder belang aan gezondheid, karakter en rastype.

Staat u op het punt om over te gaan tot de aanschaf van een Cane Corso, laat u dan niet verblinden door een kleurtje. Het is menselijk om een voorkeur te hebben, maar deze mag het belang van het karakter, de gezondheid, de huisvesting en de socialisatie van pups en ouderdieren nooit overstijgen!

 

 

De broodfok

download
Ook de broodfok haalt voordeel uit de populariteit van de Cane Corso. België staat jammer genoeg bekend om de vele handelaren, door wie een groot aantal rassen aangeboden wordt en waar het hele jaar door pups beschikbaar zijn. Deze pups komen deels uit het buitenland, waar ze in schrijnende omstandigheden gefokt worden alvorens in net zo schrijnende omstandigheden naar België getransporteerd te worden.

U vindt bij deze handelaren ook puppy’s afkomstig uit eigen fokkerij. Ze beschikken van elk ras meestal één reu en een aantal fokteven die hun leven in erbarmelijke omstandigheden slijten, waarbij de combinatie van ouderdieren met elke loopsheid van de teef herhaald wordt. Opvallend is dat ook hier de aangeboden pups bijna altijd de ‘populaire’ kleurtjes hebben.

Aangezien de overheid deze praktijken tolereert, is het aan de koper om zijn verantwoordelijkheid te nemen en deze handelaren links te laten liggen, maar dat lijkt een utopie te zijn. Ondanks alle negatieve berichten in de media, is er nog steeds een bepaalde categorie mensen die ‘s zondags een plekje zoekt op de overvolle parking van een broodfokker, om daar samen met de kids een puppy uit te zoeken… Deze mensen, naïef, wereldvreemd en o zo blij met hun ‘geredde’ puppy, houden het leed van vele fokdieren en puppies in stand.

 

 


Waarom een stamboom?

Wanneer u twijfelt over de aanschaf van een Cane Corso met of zonder stamboom, hoort u te weten dat een stamboom meer is dan slechts een papiertje dat u in de lade legt om het er nooit meer uit te halen.

Een stamboom geeft geen garantie op een gezonde en rastypische hond, maar biedt u de mogelijkheid informatie te verkrijgen over de afkomst van uw hond en over het karakter, de gezondheid en het uiterlijk van zijn voorouders.
Dankzij de controle van het DNA van ouderdieren en pups (verplicht in oa. België en Nederland) weet u dat de ouders uw pup ook écht de ouders zijn! Deze verplichting geldt niet voor nesten die zonder stamboom gefokt worden.

De prijs voor een Cane Corso pup met stamboom variërt in Europa van 1000 tot 1800€, de prijs voor een pup zonder stamboom bedraagt gemiddeld 400 tot 800€.

 

 

 

Vooraleer u overgaat tot de aanschaf van een Cane Corso, dient u een aantal punten zorgvuldig na te gaan:

  • Deed de fokker al het mogelijke om tot een combinatie te komen waarin de ouders elkaar aanvullen
    wat betreft uiterlijk en karakter,of koos hij voor de makkelijkste weg om een nest pups te fokken?
  • Deed hij het nodige om een zo gezond mogelijk nest te fokken?
  • Hoe is het karakter en het gedrag van de moeder en hoe worden de honden gehuisvest?
  • Groeien de pups op in een prikkelrijke omgeving?
  • Werden ze op een correcte manier gevaccineerd, ontwormd en voorzien van een microchip?
  • Kan de fokker u voldoende informatie verstrekken over het ras of spreekt hij slechts over zijn  eigen honden?
  • Kan hij de minpunten van zijn eigen honden benoemen of zijn ze volgens hem perfect?

 

Of u nu kiest voor een pup of voor een oudere hond, neem de tijd om u in het ras te verdiepen en bezoek clubgebonden evenementen en fokkers voor u overgaat tot de aanschaf. Koop geen hond wanneer u er niet voor 100% achter staat. Kies met zorg de fokker van uw toekomstige pup. Een nest fokken is meer dan een reu en teef bij mekaar zetten en de daaruit voortkomende pups grootbrengen. Het vergt raskennis en een zorgvuldige selectie van ouderdieren om een zo gezond en rastypisch mogelijk nest te fokken. Daarnaast begeleidt een goede fokker niet alleen zijn mensen bij de aanschaf van hun pup, maar staat hij hen ook na verkoop bij voor het geven van advies of het bieden van een luisterend oor.

 

U als pupkoper kiest de fokker wiens honden en fokbeleid u het meeste aanspreken en aan uw verwachtingen voldoen. De fokker op zijn beurt selecteert zijn pupkopers op geschiktheid.
Met andere woorden, een fokker die met hart en ziel fokt, zal niet aan eender wie een pup meegeven!