De aanschaf

 

 


Indien u op deze website terechtgekomen bent, bent u mogelijk de trotse bezitter van één of meerdere Cane Corso’s of overweegt u de aanschaf van een hond van dit schitterende ras. Indien het antwoord op de laatste vraag ja is, raden wij u aan deze pagina met de nodige aandacht te lezen.

De Cane Corso is een vrij grote, sterke en atletische hond, die actief, zelfverzekerd en waaks is. Hij is erg gehecht aan zijn gezin en zal zijn mensen beschermen. Het ras is zeer geschikt als gezelschaps- waak- en erfhond waarbij het temperamentvol karakter niet vergeten mag worden. Een Cane Corso heeft beweging en uitdaging nodig om zijn energie kwijt te kunnen en past het best bij een ervaren eigenaar die zijn hond een consequente leiding geeft.

Training en socialisatie op jonge leeftijd zijn cruciaal in de opvoeding van een pup, die in korte tijd zal uitgroeien tot een hond van groot formaat. Er worden tegenwoordig vele Cane Corso’s ter herplaatsing aangeboden, wat er op wijst dat er niet altijd even goed nagedacht wordt voor men overgaat tot de aanschaf van een hond.

16 weken (1)
Wanneer u twijfelt over de aanschaf van een Cane Corso met of zonder stamboom, realiseer u dan dat een stamboom wel degelijk meer is dan zomaar een papiertje. Een stamboom geeft u geen garantie op een gezonde en rastypische hond, maar biedt wel de mogelijkheid om met zekerheid info te verkrijgen over de afkomst van uw hond en over het karakter, gezondheid en uiterlijk van zijn voorouders. Sommige mensen schrikken van de aankoopprijs van een pup. Op internet zien ze prijzen die soms de helft goedkoper zijn van deze die gevraagd worden door een stamboomfokker. Laat u niet verleiden door die aanbiedingen en ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pups voldoen aan alle voorwaarden. Werden alle vaccinaties correct toegediend? Werd de pup ontwormd en gechipt? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan u de moeder van de pups zien? Hoe is het karakter van de moeder en vullen de ouders mekaar aan zowel op vlak van karakter als uiterlijk? Hoe worden de honden gehuisvest?

De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond. Een paar honderd euro gespaard op aankoopprijs, kan snel verloren gaan dierenartskosten of gedragstherapeuten. Een fokker die tot doel heeft bij te dragen aan de verbetering van een ras, zal kosten nog moeite sparen om tot de best mogelijke selectie van ouderdieren te komen, en dat uit zich in een aankoopprijs die aanzienlijk hoger kan zijn dan die voor een pup zonder stamboom, of een pup gefokt door de particulier die graag een nestje wil van zijn eigen lieve en leuke honden, al dan niet met stamboom.

 

Laat u niet verblinden door een kleurtje. Een fokker die er om bekend staat gezonde en rastypische Cane Corso’s te fokken zal geen moeite hebben om een geschikte thuis te vinden voor de door hem gefokte pups zonder dat hij daarvoor de meest populaire kleurtjes moet fokken. Een fokker die selecteert op kleur om zijn pups makkelijk aan de man te brengen hecht vaak minder belang aan gezondheid, karakter en uiterlijk. Niets mis met een toekomstig eigenaar die een voorkeur heeft voor een bepaalde kleur, zolang deze voorkeur het belang van het karakter, de gezondheid, de huisvesting en de socialisatie van pups en ouderdieren niet overstijgt.

download
De broodfok haalt voordeel uit de stijgende populariteit van de Cane Corso. België staat helaas bekend om de vele handelaren, door wie een groot aantal rassen aangeboden worden en waar het hele jaar door pups beschikbaar zijn. Deze pups komen voornamelijk uit het buitenland, waar honden hun leven doorbrengen in een fokschuur met als doel zoveel mogelijk pups op de wereld te zetten. Pups worden in slechte omstandigheden en op veel te jonge leeftijd naar oa. België getransporteerd. Zij die de reis overleven worden voor 10 tot 20 keer meer dan de aankoopprijs verkocht aan een ‘nietsvermoedende’ eigenaar. Een aantal van de pups die in winkels aangeboden wordt, is afkomstig uit eigen fok, uit ouderdieren die hun dagen vaak in erbarmelijke omstandigheden slijten. Opvallend is dat de aangeboden pups vaak de ‘populaire’ kleurtjes hebben, hetgeen zorgt voor een vlotte verkoop. Aangezien de overheid deze praktijken niet aan banden legt is het aan de mensen om hun verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met het kopen van een pup in dit soort winkels. Elke pup die u zogenaamd ‘redt’ houdt het leed van zijn moeder en vele andere fokdieren in stand.


Of u nu kiest voor een pup of voor een oudere hond, neem de tijd om u in het ras te verdiepen en bezoek clubevenementen en fokkers voor u overgaat tot de aanschaf. Koop geen hond wanneer u er niet voor 100% achter staat. Kies met zorg de fokker van uw toekomstige pup. Een nest fokken is meer dan een reu en teef bij mekaar zetten en de daaruit voortkomende pups grootbrengen. Het vergt raskennis en een zorgvuldige selectie van ouderdieren om een zo gezond en rastypisch mogelijk nest te fokken. Daarnaast begeleidt een goede fokker niet alleen zijn mensen bij de aanschaf van hun pup, maar staat hij hen ook na verkoop bij voor het geven van advies of het bieden van een luisterend oor. ’Wat met zorg gefokt werd verdient ook met zorg behandeld te worden.’ U als pupkoper kiest de fokker wiens honden en fokbeleid u het meeste aanspreken en aan uw verwachtingen voldoen. De fokker op zijn beurt selecteert zijn pupkopers op geschiktheid. Met andere woorden, een fokker die met hart en ziel fokt zal niet aan eender wie een pup meegeven.