De vacht en het masker

 

 

 

 

De toegestane vachtkleuren voor de Cane Corso zijn zwart, loodgrijs, leisteengrijs, lichtgrijs, licht fawn (geelbruin), donker fawn (donker geelbruin en reebruin), gestroomd (strepen in verschillende tinten op een fawn of grijze vacht). 

De haren in een hondenvacht worden gekleurd door de pigmenten eumelanine (zwart) en phaeomelanine (rood). Deze twee pigmenten liggen aan de basis van de voorkomende kleuren bij de Cane Corso. 
De ‘basis’ vachtkleur van de Cane Corso is dus zwart of fawn (rood), bij de overige vachtkleuren is er sprake van inmenging van andere genen, waardoor de kleur verandert.

Honden met een vacht in de kleur fawn of gestroomd dienen een masker te hebben dat niet verder mag gaan dan de lijn van de ogen.

Nota: de kleur ‘formentino’ is een kleur die enkel vernoemd wordt bij de Cane Corso en niet bij andere rassen. We spreken over formentino, wanneer een fawn Cane Corso door inmenging van andere genen geen zwart, maar een blauw masker heeft.


Klik hier indien u meer wenst te lezen over de basiskleuren en vachtpatronen  van honden.

 

 

 

 

 

 

 

“Een kleine witte vlek op de borst, de punten van de tenen en de neusbrug is toegestaan. (uit: FCI rasstandaard).
Wat betreft de borstvlek heeft er nooit duidelijkheid bestaan omtrent de toegestane grootte ervan, in de praktijk zien we dan ook zelden dat honden vanwege de grootte van de borstvlek een lagere kwalificatie krijgen of gediskwalificeerd worden.

Eind 2019 werd er door de Italiaanse rasvereniging een voorstel ingediend bij de FCI om ‘de grote witte borstvlek’ te verwijderen uit de lijst van diskwalificerende fouten:
“Since the size of the white marking on the chest has not been evaluated it must not be considered (only the one on the chest) among the disqualifying faults. White markings on the chest are as a matter of fact, accepted but should not be encouraged in breeding.” 

 

 

Alle kleuren die niet beschreven worden in de rasstandaard worden beschouwd als diskwalificerende kleuren, dat zijn onder andere:

  • Lever of chocolade: Lever kennen we van onder andere de Bordeaux dog. Beide kleuren zijn in geen geval te verwarren met fawn. Honden in deze vachtkleur hebben in de meestal een roze neusdop en roze ooglidranden. Een oogkleur die richting groen gaat is typerend voor een leverkleurige vacht.
  • Black & tan of blue & tan: Black & tan kennen we van de Rottweiler. 
  • Straw: Honden in deze vachtkleur worden al snel ‘wit’ genoemd maar zijn in werkelijkheid crèmekleurig. Straw is een variant van de kleur ‘fawn’, waarbij vermoed wordt dat er inmenging is van een ander gen, verantwoordelijk voor de kleurintensiteit. In het geval van straw werd de intensiteit van fawn verlaagd tot crèmekleurig.
    Naast de afwezigheid van een masker hebben honden in deze vachtkleur in de meeste gevallen ook een foute pigmentatie van de neusdop en ooglidranden.