Heupdysplasie

 

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht waarbij er ontwikkelingsstoornissen zijn in zowel de heupkom (acetabulum) als in de dijbeenkop ( femurkop), die samen het heupgewricht vormen. Door die stoornissen ontstaat er speling in het heupgewricht, waardoor er botwoekeringen (artrose) kunnen ontstaan. Die artrose is verantwoordelijk voor de pijn en het manken.

 

hd1hd2
normaal bekken en bekken met HD

 

 

Mogelijke oorzaken

HD wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg en externe factoren.

Erfelijke aanleg.
HD is voor ongeveer 30 % een erfelijk bepaalde afwijking van één of beide heupgewrichten. Niet alle pups van ouders met HD krijgen echter de aandoening en het HD vrij zijn van ouderdieren is geen volledige garantie dat de jonge hond klachtenvrij blijft.

Externe factoren.
Naast de erfelijke aanleg hebben voeding en beweging ook een grote invloed op het ontstaan van HD-klachten.
Overmatige belasting door bv overgewicht, een teveel aan ongecontroleerde lichaamsbeweging, traplopen en springen op jonge leeftijd en een te snelle groei kunnen een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van de heupgewrichten.
Het komt meer voor bij de middelgrote tot grote hondenrassen. Voedingssupplementen en voeding kunnen de HD vorming positief maar ook negatief beïnvloeden.
Een huisdier dat geen aanleg heeft, kan een misvormde heup krijgen door externe factoren zoals bv verkeerde beweging of overgewicht.
Daarentegen kan een huisdier die wel aanleg heeft, positief door externe factoren worden beïnvloed, waardoor minder misvorming zal ontstaan. zoals bv voedingssupplementen.

  hd3 hd4 Rode pijl = heupkop, gele pijl = heupkom    

 

Bij een goed gevormd heupgewricht bestaat deze uit een kop die draait in een kom. De gladde, bolronde kop van het dijbeen draait in een diepe kom van het bekken. De kop wordt op zijn plaats gehouden door een stevig gewrichtskapsel en omringende spieren. Huisdieren die voldoende correcte en gecontroleerde beweging tijdens het opgroeien hebben gehad, zullen minder last hebben van HD, omdat de spieren en kapsels sterker zijn. Hierdoor blijft de kop beter in de kom zitten.    

                         

 

 

 

 

hier zie je een heup met erge artrose aan beide kanten

 

 

 

 

 

 

 

Symptomen

Huisdieren met HD kunnen hiervan ernstige hinder ondervinden. De problemen ontstaan meestal rond de leeftijd van zo’n 8 maanden, in sommige ernstige gevallen zelfs al vanaf 3 maanden. De symptomen verergeren steeds, tot op het moment dat de hond niet meer recht kan. De periode tussen de diagnose en het niet meer recht kunnen is erg variabel (van maanden tot jaren). De symptomen zijn:

  • moeilijk opstaan na lang te hebben neergelegen, soms met pijn
  • een stijve achterhand
  • huppelen met de achterpoten, konijnengang
  • doorzakken van de achterhand
  • niet willen spelen, wandelen
  • de hielen van de hond worden naar binnen gedraaid (koehakkige stand)

 

U kunt zelf uw huisdier als volgt helpen :

  • overmatig lichaamsgewicht voorkomen of drastisch verminderen. Hierdoor wordt onnodige belasting van de heupgewrichten voorkomen. Wel kwalitatieve voeding geven.
  • gecontroleerde lichaamsbeweging. Hierdoor worden de gewrichten minder stijf. De spierontwikkeling stimuleren (bijvoorbeeld regelmatig korte stukjes uitlaten,  zwemmen, beperken van springen, traplopen en trekken).
  • operatief: femurkopexcisie, bekkenkanteling, hip toggle, totale heupprothese

 

 

(bron: dierenkliniek Causus)