Gescheurde voorste kruisband

 

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

Het kniegewricht is een erg flexibel gewricht, het kan in alle richtingen bewegen. Om deze bewegelijkheid te houden wordt het gewricht samengehouden door twee banden in het gewricht die gekruist over elkaar lopen. De voorste kruisband zorgt er voor dat het onderbeen tov het bovenbeen niet naar voor kan schuiven. De twee meniscussen doen dienst als schokbreker en liggen beiden aan de buitenzijde van het gewricht tussen het boven- en onderbeen (zie figuur 1). De meest voorkomende oorzaak van manken op de achterhand bij honden is een scheur van devoorste kruisband (VGB). Deze aandoening veroorzaakt, als ze niet op tijd behandeld wordt, artrose in het kniegewricht met chronisch manken tot gevolg.

knie1 knie2

 

 

Symptomen

Hierbij is het erg belangrijk dat we een onderscheid maken tussen een acuut of een chronisch letsel.

 

Acuut letsel:

Een acuut letsel komt meestal voor tijdens het spelen, rennen, plots van richting veranderen van de hond. De hond gilt het plots uit van de pijn en staat op drie benen. Het gewricht staat gezwollen en is zeer pijnlijk bij manipulatie tijdens het klinisch onderzoek. Als we het bovenbeen fixeren met de ene hand kunnen we het onderbeen naar voor verschuiven met de andere hand. Dit heet het schuiflade syndroom (zie figuur 2). Bij snel chirurgisch ingrijpen is er in deze gevallen een zeer goede prognose. De chirurg overlegt met de baasjes en geeft advies over welke operatie voor uw hond aangewezen is.

knie2

 

Chronisch letsel:

Een chronisch letsel uit zich vooral in intermitterend manken. De ene dag is de hond mank, dan gaat het weer enkele dagen beter, maar het probleem komt steeds weer terug. Dit letsel is minder pijnlijk dan een acuut letsel, tenzij op een dag de kruisband volledig doorscheurt. Dan zal ook deze hond op drie benen lopen. Wat ook zeer vaak voorkomt is dat, mede door overbelasting van de ‘gezonde knie’ door het sparen van de oorspronkelijk beschadigde knie, de tweede knie van de hond het begeeft. Dan lijkt het voor de baasjes soms zelfs alsof de hond verlamd is, omdat hij beide achterbenen moet slepen om zich voort te bewegen. Het grote nadeel bij dergelijke chronische letsels is zonder twijfel de vorming van artrose. Deze artrosevorming is afhankelijk van hoe lang de kruisband al beschadigd was voor hij volledig doorscheurde, en is onomkeerbaar. Ook operatief is er meer risico voor complicaties bij chronische letsels: naast de aanwezige artrose is het gewrichtskapsel gezwollen en zijn er meer bloedingen tijdens de operatie

detail_gescheurde_voorste_gekruiste_band
Dit is een detailbeeld van een voorste kruisband die gescheurd is

 

 

Behandelingsmethode

Er zijn verschillende behandelingsmethoden. Telkens afhankelijk van patiënt tot patiënt zal de chirurg bepalen wat de beste techniek is voor de hond.
De TTA en TPLO operaties hebben een hoog kostenplaatje en kunnen het best uitgevoerd worden door een orthopedisch specialist. Daartegenover staat dat de kans op slagen van deze ingreep erg hoog ligt: het merendeel van de honden kan na de (aanzienlijke) revalidatieperiode opnieuw een leven zonder beperkingen leiden.

 

 

(bron: dierenkliniek Causus)