Cherry eye (prolaps van het derde ooglid)

 

Cherry eye is een prolaps van het derde ooglid en is een veel geziene aandoening van het oog bij de jonge hond (3-6 maanden). Met name doggen lijken er meer last van te hebben dan andere rassen. Het betreft hier een zwelling van de traanklier onder het derde ooglid welke daardoor naar buiten gaat puilen en zichtbaar wordt. De gezwollen traanklier heeft een kersenrode kleur en daarom wordt deze aandoening ook wel “Cherry eye” genoemd. Nadat cherry eye in het ene oog ontstaat, ontstaat het op een later moment ook vaak in het andere oog.

In sommige gevallen komt en verdwijnt de cherry eye in eerste instantie. Maar vaak komt deze weer terug en blijft dan permanent aanwezig. Naast dat het een raar gezicht vormt is het voor de hond ook hinderlijk. Het oog is hierdoor tevens veel gevoeliger voor infecties.

 

cherry-eye
Symptomen

De symptomen zijn duidelijk: het derde ooglid is sterk gezwollen en puilt uit. Door de uitpuiling wordt het derde ooglid niet meer vochtig gehouden door de tranen, waardoor er een chronische ontsteking ontstaan met mogelijks ettervorming.

Diagnose

De diagnose is heel eenvoudig vast te stellen door het typische uitzicht van de ziekte.

 

 

Behandeling

Er zijn twee mogelijke behandelingen. De eerste methode is het vasthechten van de klier aan de binnenkant van de ooghoek, waarvoor de hond onder volledige narcose gebracht wordt. Deze techniek heeft geen nadelige effecten op de oogfunctie, maar er bestaat een kans dat de klier los geraakt en de cherry-eye terug komt. De tweede behandeling is het wegnemen van de klier. Dit is helaas niet zonder risico, wanneer men de klier wegneemt is er een kleine kans dat de traanproductie van het oog te minimaal wordt. Als de traanproductie te laag is, kan op den duur het oog gaan ontsteken en kunnen letsels ontstaan, hetgeen voorkomen kan worden door het levenslang toedienen van kunsttranen aan de hond.